sl

Projekt

Razvojni projekt INproBIM

Razvojni projekt INproBIM

V podjetju se vsakodnevno ukvarjamo z vodenjem gradbenih projektov, kjer je v sodobnem digitaliziranem okolju ena od bistvenih prednosti učinkovito in sistemsko nadzorovano upravljanje z dokumenti in informacijami.

  • Obvladovanje množičnih podatkov predstavlja nove izzive podjetjem in organizacijam.
  • Namen RRI projekta je izdelati projektni portal s podporo za BIM z nadgradnjo in integracijo parcialnih obstoječih odprtokodnih programskih rešitev (komponent).
  • Projektni portal bo temeljil na odprtokodni sistemski rešitvi, ki bo omogočal spremljanje investicijskega procesa s podporo spletnega dokumentnega sistema, ki bo nadgrajen s sodelovalnim BIM strežnikom. Gre za rešitev v oblaku, ki ustreza konceptu SaS (Software As a Service). Informacijski model gradbenega objekta (BIM-model) predstavlja za podjetje primer množičnih podatkov (reda velikosti nekaj GB).
  • Projekt uvrščamo v prednostno področje “Pametna mesta in skupnosti” in pod tehnologijo “Računalništvo v oblaku in množični podatki”.
  • Raziskovalno razvojna strategija RISS, ima za enega glavnih ciljev vzpostavitev kakovostnejšega inovacijskega okolja, pri čemer je prispevek programa k uresničevanju organizacije raziskovalno-razvojne dejavnosti v gospodarstvu na način, kjer se tradicionalni raziskovalni oddelki in strokovnjaki reorganizirajo tako, da so s svojo razvojno in inovacijsko dejavnostjo bližje trgu.
  • Podjetje bo z razvojem nove storitve lahko svoje storitve ponujalo na višjem nivoju. Bistvenega pomena je uvedba BIM strežnika v kombinaciji s projektnim strežnikom kot enotno storitev, saj takšna storitev ponuja preboj na trgu, predvsem na področju odprtokodnih rešitev kar pomeni odprta vrata za javne investitorje, ki so zavezani k izbiri nekomercialnih ponudnikov.
Naslov:

Integracija projektnega managementa in sodelovalnega BIM-a

Kratica:

INproBIM

Program:

Projekt se umešča v prednostno področje "pametna mesta in skupnosti" in pod tehnologijo "računalništvo in množični podatki".

Trajanje projekta:

07/2017 - 01/2019

Zunanji izvajalec raziskovalno-razvojnih aktivnosti:

Univerza v Mariboru, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, Katedra za gradbeno in prometno informatiko

Naša spletna stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med obiskovalci, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. S klikom na gumb NADALJUJ se bo ustvaril piškotek, v katerega se bo zapisalo, da želite skriti to pop-up okno. V piškotek se NE bo shranila nobena osebna informacija.