Ljudje, ki tvorimo Lineal - Nenad Šikman

Objavljeno 20. 7. 2018

Nenad Šikman je vodja poslovne enote v Zagrebu že slaba tri leta. V tem času je s svojo vnemo in znanjem poskrbel za razvoj podjetja Lineal na Hrvaškem trgu, kjer vsakodnevno skrbi za ključne stranke. Prav tako koordinira vodenje projektov s hrvaškimi naročniki. Spoznajte ga.

Kaj so po tvojih izkušnjah največji izzivi za slovensko podjetje na Hrvaškem?

 

Vsekakor je največji izziv preboj na hrvaški trg, saj se hrvaški naročniki ob poplavi domačih podjetij težje odločajo za sodelovanje s tujimi podjetji. Pa vendar nam uspeva, saj smo kot podjetje tudi na Hrvaškem postali sinonim za kakovostno storitev. Sicer pa se s takšnim naborom znanja in izkušenj, ki ga imamo na Linealu, ni potrebno bati kakršnihkoli izzivov.

 

Kako je s sprejemanjem novih tehnologij v gradbeništvu? Na kaj so hrvaški naročniki najbolj pozorni?

 

Vsak dan je vse več vprašanj glede BIM procesa, saj le-ta postaja sestavni del uvrščanja v projektno dokumentacijo EU projektov. Naša dodana vrednost je še ponudba t.i. ZOOM kamer, ki predstavljajo uporabno novost za naročnike iz komunalnega sektorja. Sicer pa je v DNK Lineala prav inovativnost, s katero vedno znova uspevamo navduševati svoje partnerje in naročnike.

 

Te dni je na Hrvaškem prava nogometna evforija. Ali uspeh »vatrenih« vpliva na delovni proces?

 

Vsekakor, ja. Priznati moram, da je za menoj kakšna neprespana noč. Tudi poslovni partnerji se večinoma pogovarjajo še vedno le o nogometu. V tej luči smo tako našim naročnikom kot poslovnim partnerjem voščili na zgodovinskem uspehu, kar zelo cenijo.

 

Koliko hrvaški naročniki zaupajo slovenskim podjetjem? Kje so največji izzivi?

 

Zaupanje z njihove strani sploh ni vprašanje, saj se na slovenska podjetja že tradicionalno gleda z določeno mero spoštovanja. Bolj gre za vprašanje ali mi zaupamo njim. Največji izziv je vsekakor zgraditi dolgoročno sodelovanje, za kar je včasih potrebno veliko časa. Toda, ko se dokaže strokovnost in sposobnost, vsi mejniki izginejo. Je pa vsekakor poslovna kultura drugačna. Veliko bolj neposredna in osebna. Dobro ime je zelo, zelo pomembno. In do tega se ne pride z besedičenjem, ampak s trdim delom, kar na Hrvaškem zelo cenijo.

 

Na Hrvaškem si sodeloval pri številnih projektih. Na katerega si najbolj ponosen?

 

Na vsakega! Ker gre v večini primerov za linijske objekte, je vsako pridobljeno lokacijsko in gradbeno dovoljenje velik uspeh za celotno ekipo, ki na projektih sodeluje.

E-novice
Za najnovejše informacije in aktualne dogodke se prijavite na naše e-novice!