Ljudje, ki tvorimo Lineal - Klara Mihalič

Objavljeno 21. 3. 2018
Klara Mihalič, mag.inž.grad. – Načrtovalka informacijskih modelov

 

Klara Mihalič, priznana strokovnjakinja za BIM, na Linealu tvori del ekipe službe za informacijsko modeliranje, ki predstavlja prihodnost digitalizacije gradbeništva. S svojim znanjem in izkušnjami sodeluje pri pionirskih infrastrukturnih BIM projektih, s katerimi digitalna gradnja dobiva svojo veljavo v slovenskem prostoru.

V štirih letih si z ekipo službe za informacijsko modeliranje uspela doseči ne le prepoznavnost BIM-a, temveč ste uspeli ustvariti potrebo po digitalnem načrtovanju v gradbeništvu. Kaj pa bi izpostavila kot največji izziv v tem času na Linealu?

Predvsem kaj, kako in kdaj kaj povedati.

Si še posebej ponosna na kak projekt, pri katerem si sodelovala?

Moje delo na Linealu je bilo že od samega začetka drugačno od drugih delovnih mest projektantov.  Zaposlena sem bila zaradi raziskovalnega projekta KROP 2013, ki je bil sofinanciran z EU sredstvi. Namen projekta je bilo preiti na BIM projektiranje v podjetju, programska podpora projektantom, ozaveščanje/promocija  BIM-a, ki je bil v Sloveniji še dokaj v povojih. Da je BIM prava pot, je dokazalo prejeto 1. mesto na mednarodnem tekmovanju na Irskem, kjer smo predstavili takratni razvoj in napredek podjetja v smeri digitalizacije.

Največje presenečenje ob začetku tvoje profesionalne poti na Linealu?

Mlad kolektiv in dobri odnosi med sodelavci (najbolj me je presenetil stavek vodilnih, da se vsi tikamo). Počutila sem se skoraj kot na faksu, zaradi sproščenega vzdušja, medsebojne pomoči …

Kaj trenutno tvori tvoj delovnik?

Posvečam se implementaciji BIM-a na projektih in kako čim bolj izkoristiti prednosti, ki jih BIM v procesu načrtovanja ponuja.

Glede na to, da na Linealu vedno iščejo znanja željne ljudi, kaj bi bil tvoj nasvet tistim, ki bi na Linealu iskali svojo priložnost za razvoj?

Ko prideš na tako delovno mesto, najprej ugotoviš, da kljub opravljenem faksu v bistvu nič ne veš. Te pa faks nauči kje informacije poiskati.  Na začetku je važno dobro opazovati in zbirati informacije o delovanju celotnega podjetja. Potrebno je biti samoiniciativen in se konstantno izobraževati, ter čim več spraševati sodelavce. Največ časa in dobre volje se izgubi, če si ne upaš vprašati, ko česa ne razumeš.

E-novice
Za najnovejše informacije in aktualne dogodke se prijavite na naše e-novice!