Ljudje, ki tvorimo Lineal - Jaka Senekovič

Objavljeno 16. 7. 2018

Jaka Senekovič je del skupine, ki na Linealu orje ledino na področju BIM procesov. Trenutno dela na projektih, ki bodo močno vplivali na povezanost Slovenije. Na delovnem mestu se srečuje s tehnologijami, kot so 3D, 4D in 5D realnost gradnje infrastrukturnih objektov. Med drugim se navdušuje nad športom, še najraje pa igra tenis in premaguje tiste, ki so boljši kot on.
Njegova strast je delo in trud na vseh življenjskih področjih, kot so družina, služba, šport,...
Na Linealu bo kmalu eno leto. Spoznajte ga.

Izkusil si delo v Nemčiji. Kaj te je pripeljalo nazaj »domov«?
Delati v domačem okolju je preveč dobro, da bi se tovrstna priložnost zavrnila. Za pot do službe ne potrebujem niti avta in kar je najboljše je, da je delo zelo zanimivo.

Se spomniš svojega prvega tedna na Linealu? Kaj te je najbolj presenetilo, ko si se pridružil ekipi?
Seveda se spomnim. Najprej sem dobil zelo zmogljiv računalnik z ogromno programi. Ko mi je nadrejeni prvič pokazal 3D model nove železniške proge Maribor-Šentilj, sem ostal brez besed. V 3D modelu so bile prikazane vse združene konstrukcije, strojne, elektro inštalacije, geodezija z oblakom točk,…Še vedno sem navdušen nad vsem skupaj.


Trenutno delaš na projektih »Železniška proga Maribor - Šentilj« in »Nadgradnja železniške proge Zidani Most – Celje«. Kateri se ti bo najbolj vtisnil v spomin in zakaj?

Vsekakor Maribor-Šentilj, saj gre za zelo obširen projekt, ki bo izveden v mojem domačem okolju. Še posebej zato, ker sem na tem projektu naredil svojo prvo 4D simulacijo gradnje objekta (pokritega vkopa, tunela in opornih zidov).
https://www.youtube.com/watch?v=-z1SwZpRbLc

Kako BIM proces že sedaj vpliva na gradbeni inženiring?  
Že sedaj je rezultat BIM procesa zelo dosleden pretok informacij v celotnem življenjskem ciklu grajenega okolja (načrtovanje - gradnja – delovanje), kar zmanjša stroške pri izvedbi in pri upravljanju objekta. Prav zaradi tega je tovrstni proces nemogoče ignorirati, kar pomeni, da je gradbeništvu digitalizacija pisana na kožo.

Kako se po tvojem mnenju in izkušnji Lineal razlikuje od drugih inženirskih podjetij?
Razlikuje se po tem, da se veliko vlaga v razvoj in v napredek vsakega posameznika. Nadrejeni skrbijo, da smo v službi zadovoljni, motivirani in da bi zares uživali v tem kar delamo.

 

E-novice
Za najnovejše informacije in aktualne dogodke se prijavite na naše e-novice!